Trafik Levhaları ve Anlamları
Trend

Durma ve Park Etme işaretleri Anlamları

Durma ve Park Etme işaretleri araç kullanıcılarının bir başka deyişle sürücülerin araçlarını durdurabilecekleri veya park edebilecekleri yerlerin düzenlenmesindeki usul ve esasları belirtmek için kullanılan trafik işaretleridir.

Sürücülerin Durma ve Park Etme işaretleri ile belirtilen kısıtlamalara ve yasaklara uymalarını gerektiğini bildirir.

Görünüşü Nasıldır ?

Duraklamak ve Park Etmek Yasaktır Levhası P-2
Duraklamak ve Park Etmek Yasaktır Levhası P-2
Park Etmek Yasaktır Levhası P-1
Park Etmek Yasaktır Levhası P-1

 

 

 

 

 

Neredeyse hemen hemen her yerde görmeye alıştığımız duraklamanın veya park etmenin yasaklandığını belirten trafik işaretleri !

Çerçevesi kırmızı renkli zemini mavi renkli ve içerdikleri kısıtlamayı veya yasağı temsil eden figürlü daire şeklindeki levhalardır.

Sadece daire (yuvarlak) şeklinde değildir istisnai şekillerde de kullanılmıştır.

Park Yeri Levhası P-3-a
Park Yeri Levhası P-3-a

Bu istisnai hallerden birincisi park yeri levhasıdır. Görüldüğü gibi dikdörtgen şeklinde mavi renkli zemin üzerine beyaz harfle “P” şeklinde tanzim edilmiştir.

Metrodan Yararlanacaklar İçin Park Yeri Levhası P-3-g
Metrodan Yararlanacaklar İçin Park Yeri Levhası P-3-g

Bu istisnai hallerden ikincisi metrodan yararlanacaklar için park yeri levhasıdır. Örneğimizde görüldüğü gibi dikdörtgen şeklinde mavi renkli zemin üzerine beyaz harfle “P” ve park yerinin niteliğine göre ekstra olarak figür ve işaretle tanzim edilmiştir.

Durma ve Park Etme işaretleri Grubu Nedir ?

Durma ve Park Etme İşaretleri P grubu trafik işaret ve levhalarıdır.

Park kelimesinin kısaltılması olarak P grubu oluşturulmuştur. Örneğin Metrodan Yararlanacaklar İçin Park Yeri P-3-g  şeklinde metrodan yararlanacak sürücüler için araçlarını park edebilecekleri park yerini belirtmektedir ve ülkemizde trafik literatüründe P-3-G olarak yerini almıştır.

Nerelerde Kullanılır ?

Durma ve Park Etme İşaretleri adından da anlaşıldığı gibi sürücülerin trafik güvenliğini tehlikeye düşürmeden ve trafik akışını engellemeyecek veya aksatmayacak şekilde;

  • Durma
  • Duraklama
  • Park etme
  • Park etmenin yasak olduğu yerler
  • Park yeri giriş çıkışlarında

Kullanılır.

Ülkemizde çok ciddi park yeri ve hatalı park edilmiş araçlardan dolayı trafik akışı ve trafik güvenliği problemleri meydana gelmektedir.

Bu sebeple biz sürücüler olarak azami derecede Duraklama ve Park Etme İşaretlerine dikkat etmemiz gerekmektedir.

Anlamları nelerdir ?

Karayolları genel müdürlüğü resmi web sayfasında trafik işaretleri kategorisi içinde bulunan Durma ve Park etme İşaretleri kısmında tamamı sergilenmiştir.

durma ve park etme işaretleri anlamları
durma ve park etme işaretleri anlamları

Durma ve Park Etme işaretlerinden merak ettiklerinizi Durma ve Park Etme işaretleri sayfamızdan inceleyebilirsiniz.

Trafik Sözlük

Trafik kazalarında, trafik cezalarında ve sigorta hukuku alanında haklarınızı öğrenebileceğiniz ücretli hukuki danışmanlık hizmetlerinin yanı sıra sizler için en uygun trafik sigortası ve trafik kaskosu yaptırmanıza yarayacak indirim imkanı sunmaktadır. İster 0532 176 95 85 numaralı iletişim hattımızdan ister destek@trafiksozluk.com mail adresimizden istersenizde 0532 1 SÖZLÜK whatsapp hattımızdan bizlere ulaşıp bilgi alabilirsiniz. Size bir tık kadar yakınız !

İlgili Makaleler

26 Yorum

  1. 65-4 maddesinden 8 ağustos günü görevlinin dur ihtarına uymamamktan 3 gün önce ceza işlem uygulanmış ama bize görevlinin dur ikazı olmadı bu konuda yardımcı olabilir misiniz

  2. Merhabalar, aracıma yazılan 74/b trafik cezasına itiraz etmek istiyorum, cezayı e-devletten gördüm tutanak tebliğ edilmedi ancak e-devlette “cezanın düzenlendiği il” olarak yaşadığımdan farklı bir il görünüyor, ceza saatine çok yakın zamanda güvenlik kamerası ekran görüntüsü ile aracımın cezanın düzenlendiği ilde olmadığını ispatlayabilirim. Örnek dilekçe gönderebilirseniz sevinirim.

  3. Merhaba aracıma 08.08.2021 tarihinde düzenlenen ve 16.09.2021 tarhinde tebliğ edilen 67/1-C trafik ceza tutanağına itiraz etmek istiyorum. ceza tutanağı fahri trafik müfettişi tarafından düzenlenmiş olarak belirtiliyor. şikayet eden kişi yada kişiler önce peşimden uzun farla gelerek tacizde bulundular daha sonrada yaklaşık yarım saat sonra başka caddede karşılaşınca orada bu cezayı işledi diye şikayette bulunulmuş. bana bir itiraz dilekçesi gönderebilir misiniz

  4. Merhaba, 06.10.2021 tarihinde saat 8,28 de (mesai saati) trafik en yoğun olduğu saatte 73/A maddesinden 144 TL ceza geldi. O saatte trafik o kadar kalabalık ki kendi şeridinden başka şeride geçmen mümkün değil. Nasıl bu maddeye göre ceza gönderiliyor. İtiraz etmek istiyorum. Dilekçe gönderir misiniz? İyi günler.

  5. Merhabalar aracıma 24.08.2021 tarihinde düzenlenen ve 08.11.2021 tarihinde tebliğ edilen 72 ve 73/a trafik ceza tutanağına itiraz etmek istiyorum. Ceza tutanağı Fahri trafik müfettişi tarafından düzenlenmiş. İtiraz dilekçesi gönderirseniz çok sevinirim…

  6. Trafik cezası 74/B olarak ceza yedim itiraz dilekçesi örneği konusunda yardımcı olur musunuz

  7. merhaba lar kolay gelsin jandarma 65/a maddesinden ceza yazdı.yanlız yazdığı madde 827 lira olması gerekirken bu 1.127 tl yazdı itiraz etmek istiyorum yardımcı olurmusunuz.tesekkur ederim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu