Sigorta Hukuku

Araç Değer Kaybı Davası Nedir?

Yaşanan kaza durumu sonrasında araçlarda farklı oranlarda değer kaybı ortaya çıkmaktadır. Böyle durumlarda ortaya çıkan değer kaybının telafisi için araç değer kaybı davası açılmaktadır. Peki, araç değer kaybı davası nedir? Ayrıca oldukça kritik bir süreci beraberinde getiren araç değer kaybı davası nasıl açılır? İşte bu ve benzeri sorulara dair merak edilen tüm ayrıntılar!

Değer kaybı aracınızla yapmış olduğunuz kaza sonrasında %100 kusurlu değilseniz karşı tarafın ödeyeceği aracınızın ikinci el piyasasındaki değer kaybının ücretidir. Kaza sonrasında aracınız ikinci el piyasasında değer kaybedecektir. Araç değer kaybı davası kaza sonrasında tam kusurlu tarafın mağdur tarafa aracının hasar ve ikinci el piyasada kaybettiği değerin ödenmesine dair bir davadır. Kaza sonrası tutulan raporlar ve denetlemeler sonrasında tam kusurlu olduğuna hükmedilen taraftan talep edilebilecek değer kaybı ücreti dava yolu ile temin edilebilmektedir.

Kusurlu tarafın sigortası bu değer kaybı ücretini ödemektedir. Sigortacı şirketin sigorta sağladığı kişilerin sorumluluklarına dolaylı olarak ortak oldukları için bu tazminatı sigorta ödeyecektir. Bu ücretin sigortadan talep edilebilmesi için dava açmak gerekmektedir. Dava sonucunda haklı görülmesi dahilinde taraflardan birinin sigortası değer kaybını ödemek zorundadır. Peki, araç değer kaybı davası açarken nasıl bir yol izlenilmelidir? İşte detaylar!

Araç Değer Kaybı Davası Nasıl Açılır?

Değer kaybı araç kazalarından sonra aracınızın ikinci el piyasasında değer kaybetmesi sonucu ortaya çıkan bir kavramdır. Peki, araç değer kaybı davası nasıl açılır? Araç değer kaybı davası açmak için öncelikle belirli kriterler vardır. Daha önce aracınızın hasar kaydı bulunmamalıdır. Kazada hasar görmüş parçaların daha önce tamir veya değişim görmemiş olması da gerekmektedir. Yargıtay kararlarına göre far, jant veya silecek gibi boya uygulanmamış yerler değer kaybı tazminatına dahil değildir.

 Dava açma süresi ise 2 yıllık bir zaman aşımı sınırı ile sınırlandırılmıştır. Sigorta Tahkim Komisyonuna başvurmak yöntemi ile de değer kaybı istemek için bir yöntem olabilir. Bu komisyon sigorta sağlayan ve bu sigortadan yararlanan taraflar için çalışmalar yapan bir komisyondur. Bu komisyona başvurmak için de şartlar vardır. Bu şartlar ise sigorta kurumuna yapılmış değer kaybı talebinin karşılanmamış veya yeterli düzeyde karşılanmamış olmasıdır.

Başvurunun olması için daha önce Tüketici Hakem Heyetine başvurulmamış olunmalıdır. Başvurunun onaylanması halinde sonuçlanma işlemi 4 ay içinde tamamlanır. Başvurular için gerekli evraklar ise araç ruhsatı, tamir servis raporu, aracın hasarlı bölgelerine ait fotoğraflar, ekspertiz raporu, hasar ve kaza tutanaklarıdır. Bütün bu bilgiler ışığında araç değer kaybı davası sonrasında ortaya bir tazminat durumu çıkmaktadır. Peki, değer kaybı tazminatını kimler isteyebilir? İşte yanıtı!

Araç değer kaybı hesaplama nasıl yapılır?

Kara yolları motorlu araçlar zorunlu mali sorumluluk sigortası genel şartları kapsamında Araç değer kaybı hesaplamanın genel şartlara göre yapılması gerekmektedir.

Online araç değer kaybı hesaplama bağlantısından ücretiz olarak değer kaybınızı hesaplayabilirsiniz.

Değer Kaybı Tazminatını Kimler İsteyebilir?

Değer kaybı tazminatı davası açmadan önce araç değer kaybı tazminatını kimler isteyebilir? Değer kaybı tazminatı kaza sonrası hasar gören tarafın aracının değer kaybetmesine binaen ödenen bir tazminat çeşididir. Bu tazminattan aracı kaza sırasında hasar almış ve karşı tarafın tam kusurlu bulunduğu şartlar altında mağdur taraf yararlanabilir. Yani kaza karşı tarafın %100 kusurlu olması ile sonuçlanmış olmalıdır. Bu durumda değer kaybı tazminat davası açabilirsiniz.

Bunun dışında kaza her iki tarafın da kusurlu olması ile sonuçlanmışsa her iki taraf da karşı tarafın hatası oranında değer kaybı tazminatı almaya hakkı doğar. Bu durumlarda değer kaybı tazminatı davasını iki taraf da açabilir. Değer kaybı ücreti kusurlu tarafın sigortası tarafından ödenir. Özellikle araç değer kaybı davasında ortaya konulacak olan belgeler temel belirleyici etken olarak karşımıza çıkmaktadır. Bununla birlikte araç değer kaybı davasını açmak için zamanında başvuru yapmak da şarttır!

Daha kapsamlı araç değer kaybı hesaplama bilgisi için https://www.trafiksozluk.com/arac-deger-kaybi-hesaplama/ sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Trafik Sözlük

Trafik kazalarında, trafik cezalarında ve sigorta hukuku alanında haklarınızı öğrenebileceğiniz ücretli hukuki danışmanlık hizmetlerinin yanı sıra sizler için en uygun trafik sigortası ve trafik kaskosu yaptırmanıza yarayacak indirim imkanı sunmaktadır. İster 0532 176 95 85 numaralı iletişim hattımızdan ister destek@trafiksozluk.com mail adresimizden istersenizde 0532 1 SÖZLÜK whatsapp hattımızdan bizlere ulaşıp bilgi alabilirsiniz. Size bir tık kadar yakınız !

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu