Sigorta Hukuku

Araç Değer Kaybı Hesaplama

Araç değer kaybı hesaplama belli bir değer üzerinden yapılır. Araç değer kaybı hesaplama uygulamasının 1 Nisan 2022 tarihinde değiştiği ifade edilebilir. Zorunlu karayollarına ait trafik sigortası kapsamında meydana gelen değişiklik ile araçların değer kaybına dair tazminat hesabı ve değer kaybının koşulları güncellendi. Tazminat hesaplamaya dair cetvelde meydana gelen tüm bu farklılıklarla araç değer kaybı hesaplama adımları merak konusudur.

Bu bağlamda sunulan ve piyasada kolaylıkla ulaşılabilen hesaplama robotu aracılığıyla ücretsiz bir şekilde ve kısa süre içinde aracınızın değer kaybını kolaylıkla ölçebilirsiniz. Konuya dair merak edilen tüm ayrıntılar için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.

İsterseniz hiç vakit kaybetmeden 👉 araç değer kaybı hesaplama 👈 bağlantısına tıklayarak hızlıca hesaplama yaptırabilirsiniz.

Araç Değer Kaybı Nedir?

Araç değer kaybı trafik kazası ile hasar alan araçların ikinci el piyasasındaki değerinin düşmesi olarak tanımlanabilir. Yani kaza nedeniyle mevcut araçta tamir edilen parçalar, orijinal üzerinden değişiklik olmasına bağlı olarak ve aracın piyasa bedelinin azalmasıdır.

Bu bağlamda 1 Nisan 2020 itibariyle güncellenen değişiklikler ile yanıt aramak daha kolay hale geldi. Değer kaybı hesabına dair oluşturulan cetvel ile bu yöndeki hesaplamalar daha rahat yapılabiliyor. Araç değer kaybı hesaplama işleminin ne olduğu konusuna değindikten sonra merak edilen diğer ayrıntılarla devam edelim.

Değer Kaybı Hesaplama Aracı

Mevcut güncellemelerle birlikte özel bir uzmanlığa gerek olmaksızın araç değer kaybı hesaplama mümkündür. Herhangi bir ücret ödemesi talep etmeyen bu uygulamaların kullanımı da oldukça pratiktir.

Öncelikle aracınızın piyasadaki ortalama değeri, aracınızda oluşan hasar ve kilometre bilgisi gibi belli rakamları hesaplama aracına girmeniz gerekir. Ardından saniyeler içinde ortalama bir değer sunulur. 2022 yılındaki araç değer kaybı mevzuatına dair güncellemeyi takip eden uygulamalar size genel bir bilgi verecektir.

Bu uygulamaları kullanırken genellikle kilometre fiyat bilgileri kısmında noktalama işareti kullanılmaması ve mevcut rakamın doğrudan yazılması uygun olacaktır. Örnek olarak aracınızın rayiç bedeli yüz bin lira ise; 100.000 yerine doğrudan 100000 yazmanız gerekir. Bunun dışında hesaplama aracını kullanmak oldukça basittir ve kısa süre içerisinde bilgi edinmenize imkan tanır.

Araç değer kaybı hesaplarken mevcut programların genelde üç aşamada bilgi talep ettiğinden bahsetmiştik. Bunlar sırasıyla piyasadaki değer, hasar miktarı ve kilometre olarak ifade edilebilir. Peki bu değerler tam olarak ne anlama gelir ve nasıl uygulanmalıdır? Araç değer kaybı hesaplama işlemine dair bazı ayrıntılar bulunmaktadır. Şimdi dikkat edilmesi gereken bu adımları ve nasıl uygulanması gerektiğine bakalım.

Aracın Kaza Sırasındaki Rayiç Değeri

Özellikle araç piyasasının her geçen gün güncellenen ve aktif bir sistem olduğunu söylemek mümkündür. Buna bağlı olarak kısa süreler içerisinde araçlara ait rayiç değer bedelleri değişiklik gösterebilir. Kazanın yapıldığı an itibarıyla aracınızın rayici önemlidir. Hesaplama yaparken ve kaza sırasındaki rayici belirlerken dikkat edilmesi gereken bazı ayrıntılar vardır.

Öncelikle araç değer kaybı hesaplama uygulaması gerçekleştirilirken sigorta eksperleri, icra komitesi ve Türkiye Odalar Borsalar Birliği’nin fiyat ortalaması ile değerlerin oluşturulduğu göz önünde bulundurulmalıdır. Her zaman tüm araçlar için mevcut fiyatlandırmaları erişmek mümkün olmayabilir. Bu durumda piyasa üzerinden tahmini Bedel oluşturarak hesaplama kısmına giriş yapabilirsiniz.

Araçta Meydana Gelen Hasar Kaydı

Araç değer kaybı hesaplamak için mutlaka bilinmesi gereken unsurlardan diğeri araçta oluşan hasar kaydı miktarıdır. Konu hakkında ayrıntılı ve doğru bilgi sahibi olmanın en pratik yolu sigorta şirketiniz ya da sigorta eksperiniz aracılığıyla bilgi almaktır. Araca ait onarım miktarı anlamına gelen tramer kaydı bu açıdan belirleyicidir.

Aracın Kaza Sırasındaki Kilometre Değeri

Eğer araç değer kaybı hesaplama yapacaksınız hakim olmanız gereken konulardan birisi kaza sırasında aracınızın kilometre değeridir. Bu şartlar altında kilometre değeri yüksek çıkarsa değer kaybı miktarının daha az olacağı ifade edilebilir.

Hasar dosyasında yer alan kilometre değeri sigorta şirketleri açısından belirleyicidir. Hasar dosyasına giren bu bilgiyi araç onarımı için inceleme yapan eksper dosyaya dahil eder. Genellikle bu tarz içeriklerde herhangi bir hata ya da sorun oluşması beklenmez. Yine de genel kontrol yapmakta fayda vardır.

Tüm bu adımların ardından mevcut araçtaki değer kaybını uygulama üzerinden pratik bir şekilde hesaplayabilirsiniz. Elbette araç değer kaybı hesaplama miktarları farklı şartlara bağlı olarak değişkenlik gösterir. Bu durumda net bir rakam bilgisi edinebilmek için uzman bilgisine danışmak ya da pratik bir yol olarak araç değer kaybı hesaplama araçlarını tercih etmek olanaklıdır.

Araç Değer Kaybı Güncel Kıstasları

2020 yılının 20 Mart gününde Resmi Gazete üzerinden yayınlanan bilgiye göre zorunlu mali sorumluluk sigortası genel şartları değişmiştir. Buna bağlı olarak araçlara yönelik değer kaybının tazminatı ve destekten yoksun kalma tazminatında farklılıklardan söz edilebilir. Hesaplamaların yeni koşullar dolayısıyla farklı formüllerle değerlendirilmesi gerektiği ve belirlenen çizelgeler aracılığıyla hesaplama yapılmasını doğru olacağı iletilmiştir.

Konunun ayrıntılarına ve resmî gazetede eve yayınlanan değişikliğe dair bilgi sahibi olmak isterseniz; 20 Mart 2022 Cuma tarihli ve 31.074 sayılı formülü inceleyebilirsiniz. Peki, eksperler ve sigorta şirketleri araç değer kaybı hesaplama işlemini hangi koşullara göre belirliyor? Yazımızın devamında detaylarına değiniyor olacağız.

Yukarıda ayrıntılı şekilde sunduğumuz üzere araçlardaki piyasa değerinin, hasar miktarının ve kilometresinin temel kriterler olduğunu dile getirmek mümkündür. Fakat burada dikkat edilmesi gerekir. Kaza sırasında bu değerlerin baz alınması gerektiğidir. Daha önceki sistem incelendiğinde çok fazla prosedür içeren ve ayrıntı işlem ihtiyacı fazla olan uygulamalardan söz etmek olanaklıdır.

Bu doğrultuda yenilenen güncel sistemin çok daha pratik ve uygulanabilir bir yapıya sahip olduğu söylenebilir. Özel bir danışma hizmeti gerekmeden sayılan değerler hakkında bilgi sahibi olunarak çok kısa süreler içerisinde değer kaybı hesabı yapmak artık eskisinden çok daha kolay.

Bunun yanı sıra yeni araçlarda değer kaybına dair ve maddi zararların tazminatı ile ilgili formül hesaplanırken belli başlı özellikler devreye girer. Öncelikle aracınızın piyasadaki değer miktarının yüzde 19 hesaplanması ve hasar boyutuna dair katsayı ele alınır.

Ayrıca mevcut aracın kullanılmışlığına bağlı olarak belli bir düzeye katsayısına başvurulur. Araç değer kaybı hesaplama işleminde özellikle yeni araçlara dair değer kaybına bakılmak istendiğinde verilen üç değerin çarpılması ile sonuç ortaya çıkıyor. Dolayısıyla oluşan maddi zarar ile ödenmesi gerekli olan tazminatı hesaplaması bu şekilde kolaylıkla çıkarılabilir.

Trafik kazası sonrasında araçlarda meydana gelen mevcut piyasa üzerinden değer kaybının hesaplanması oldukça önemlidir. Burada belli örnekler üzerinden daha net bilgi almak mümkündür. Örnek olarak aracınızın piyasadaki değerinin 100.000 TL olduğunu düşünür.

Tramer kayıt miktarı 10.000 TL ise ve kilometre bilgisi 80.000 değerini gösteriyorsa tabloda karşınıza çıkan temel değer hasarın katsayısını size sunacaktır. Girdiğiniz bilgilere göre hasar boyutu büyük, orta, küçük ya da basit hasar olarak değerlendirilebilir. Ayrıca araçtaki kullanma düzeyine bağlı olarak rakamlar yine değişiklik gösterir.

Araç Değer Kaybı Ödeme

Araç değer kaybı hesaplama konusuna dair merak edilen ayrıntılardan birisi de değer kaybının kim tarafından ödeneceğidir. Değer kaybına dair belli bir hesaplama yapıp işlemlerin tamamlanmasının ardından en önemli konu olarak ödeme kısmı ön plana çıkar.

Aslında bu noktada kazadaki kusur oranı oldukça önemlidir. Eğer tespitler neticesinde kazada siz haklı görünüyorsanız; size çarpmış olan aracın sahibinin çalıştığı sigorta şirketinden paranızı almanız mümkündür. Bununla birlikte mevcut kazada yarı yarıya kusurlu görünüyorsanız alabileceğiniz miktarın yarısını temin edebilirsiniz. Fakat kazada tamamen siz kusurlu çıktıysan aracınızda kasko dahi olsa değer kaybına dair herhangi bir ödeme almamız mümkün değildir.

Bunun yanı sıra genelde gözden kaçan ama dikkat edilmesi konulardan birisi trafik kazalarında kaydedilen kusur oranlarına ücretsiz şekilde itiraz edebilme hakkının bulunduğudur. Eğer bu konuda herhangi bir şüpheniz varsa kusur oranının tekrar tespitine dair başvuru yapabilirsiniz. Araç değer kaybı hesaplama noktasında itiraz detaylarına ve ücretsiz başvuruya dair ‘kusur oranı itirazı’ başlığı altında kolaylıkla araştırma yapabilirsiniz.

Kusur Oranı İtirazına Dair

Bu tarz işlemler oldukça ayrıntılı ve zorlayıcı gibi görünmekle birlikte en son güncellemeler ile beraber pratik yöntemler olduğunu söylemek mümkündür. Araç değer kaybı hesaplama noktasında tespit edilen kusur oranına itirazımız varsa dilekçe aracılığıyla bunu dile getirebilirsiniz.

Kusur oranı; temel olarak kazanın oluşmasında kimlerin ne ölçüde kusurlu olduğunu belirleyen orandır. Trafik bilirkişisi, trafik görevlisi ya da Sigorta Birliği Merkezi’nin Tramer Komisyonu tarafından belirlenen değerler kusur oranını oluşturur.

Kusurlu oranlarının tespiti noktasından belli hesaplamalar yapılabilir. Karayolları Trafik Kanunu ve alakalı yönetmelik üzerinden belirtilen maddelerle hesaplama yapılabilir. Kusur oranına dair sorgulama öncelikli olarak anlaşmalı tutanakla anlaşılabilir. Kazanın gerçekleştiği yerde oluşturulan rapor bu şekildedir.

Bunun yanı sıra tramer internet sayfası üzerinden kusur oranına dair sorgulama yapabilirsiniz. Yine bu işlemin yapılabilmesi için araç değer kaybı hesaplama uygulamasında olduğu gibi belli programlar kullanılabilir. Hızlı ve ortalama bilgi sağlayan uygulamalar dışında merak edilen unsurlardan birisi kusur oranı itiraz ile ilgili ayrıntılardır.

Kusur oranı itiraz ile ilgili en önemli konu; sigorta şirketlerinin üçüncü şahısların zararını ödemesidir. Dolayısıyla aracınıza ait sigorta sizin masraflarınızı ödemesini yapmamaktadır. Herhangi bir eksiklik ya da boşluk olduğu durumlarda kusur oranına itiraz gerçekleştirilebilir. Örnek olarak %25 kusur; %75 haklılık payı anlamına gelir. Bu nedenle mevcut hakların %75’ini ödemesi gerekir. Geri kalan masraflar araç sahibi tarafından karşılanır.

Yetkililerin yanlış işleminden dolayı meydana gelebilecek hesap hatası, sigorta poliçesi bedelleri gibi nedenlerle kusur oranına itiraz edilebilir. Ayrıca araç değer kaybı hesaplama noktasında da önemli bir unsurdur.

Araç Değer Kaybında Eksik Ödeme Sorunu

Aracınıza ait kaza sonrası maddi hasar nedeniyle değer kaybı meydana geldiğinde; yukarıdaki adımları uygulayarak hesaplama yapabilirsiniz. Tüm bu adımları uyguladıktan sonra kusur oranı tespitine bağlı olarak size belli bir ödeme yapılması gerekir.

Zaman zaman sigorta şirketleri tarafından eksik ödeme yapılabildiği görülmektedir. Hesaplama cetvelinin aslında net ve belirgin ödeme araçları sunmasına rağmen eksiklikler olabilmektedir. Peki bu koşullar altında ne yapılabilir ve nereye başvurulabilir?

Bir uzmana evraklarınızı ileterek ödeme kısmı da herhangi bir yanlışlık olup olmadığına dair teyit işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca bu anlamda hizmet veren ve ücretsiz olarak destek sağlayan uzmanlar bulunuyor. Güvenilir ve hızlı sonuç alınabilecek bir hesaplamayla eksik ödeme olup olmadığı tespit edilebilir.

Araç değer kaybı hesaplama uygulamaları ile birlikte gerekli olduğu takdirde değer kaybına dair başvuru dilekçesi ve değer kaybı davası gibi süreçler meydana gelebilir. Başvuru dilekçesinin örneği kolaylıkla internet üzerinden bulunabilir. Bunun yanı sıra anlaşmazlığın ilerlediği durumlarda değer kaybı davası üzerinden hakları talebi söz konusu olabilir.

Araçlara ait değer kaybını ne kadar zaman içerisinde eğer ödeninceye ayrıca merak konusudur. Sürecin gelişimine bağlı olarak değişkenlik gösteren zaman aralığı için net bir süre zarfından söz etmek doğru olmaz.

Eski yöntemlere nazaran trafik sigortasında meydana getirilen değişiklik ile güncel yöntemler kolaylık sunmaktadır. Bu nedenle hesaplama cetvelinin standart hale dönüştürülmesi ve pratiklik kazanmasıyla araç değer kaybını dair ödemelerinde daha kısa sürelerde gerçekleşeceği düşünülmektedir. Araç değer kaybı hesaplama uygulanmasına dair yukarıda sunulan ayrıntılar göz önünde bulundurulduğunda kolaylıkla ortalama bir değer ortaya konulabilir.

Bir aracın karıştığı trafik kazası neticesinde hasar alması ve ikinci el sektöründe değer kaybetmesi olarak tanımlanan araç değer kaybı ile ilgili pek çok ayrıntı ön plana çıkar. Bu nedenle süreci doğru yönetmek adına uzmandan bilgi alınabilir ve kusur oranı gibi konular hakkında detaylı araştırma yapılabilir.

Araç Değer Kaybı Başvuru Dilekçesi

Araç rayiç bedeli olarak tanımlanan piyasa değeri üzerinden düşüş meydana getiren değer kaybı ile ilgili dilekçe vermek gerekli olur. Bu durumda örneğini kolaylıkla bulmak mümkün olan dilekçe araç değer kaybı hesaplama işlemlerine dair başvuru niteliği taşır.

Araçların kullanılma düzeyi hesaplamadaki katsayı miktarını değiştirir. Bunun yanı sıra hasar boyutunun miktarı da katsayı üzerinde ve hesaplama sonucunda farklılık oluşmasına sebep olur. Aynı şekilde hasar büyüklüğünün tanımları değişkenlik gösterir. Piyasa değeri üzerinden belli rakamlar aralığında değişkenlik gösteren araçların hasar büyüklüğü tanımları da kazanın boyutuna ve piyasa değerine göre farklılık meydana getirir.

Normal hesaplama üzerinden değerlendirildiğinde araçtaki kilometre, hasar miktarı ve piyasa bedelinin belirleyici olduğu söylenebilir. Yeni değişiklik dolayısıyla eski yöntemlerin getirdiği uzun işlemler ve artık söz konusu değildir.

Bunun yanı sıra yeni araçları dair değer kaybı ve maddi zarar tazminatına dair ayrıntılar önemli bir araştırma konusu olarak öne çıkar. Araçtaki piyasa değeri üzerinden %19’luk bir ölçüm ve hasar boyutunun katsayısının yanı sıra araç kullanım düzeyinin katsayısı da bu açıdan belirlenerek ilerlenmelidir.

Araç Değer Kaybı Hesaplama Ayrıntıları

Araç değer kaybı hesaplama noktasından yeni formüle paralel olarak hesaplama yapmak önemlidir. Çünkü eski sistem aracılığıyla sunulan uygulamalar kullanım işlevini yitirmiştir. Hesaplamalarının yeni formüller aracılığı ile ve belirli çizelgeler doğrultusunda yapılması oldukça kolay bir işlemdir. Buna bağlı olarak 31074 sayılı resmî gazetenin ayrıntılarına dair bilgi sahibi olmak kolaylık sağlayabileceği gibi zorunlu değildir. Resmî Gazete bilgisini araç internet üzerinden rahatlıkla okuyabilir ve maddelerdeki detayları değerlendirebilirsiniz.

Sistemde doğrudan formüller ve çizelgeler eşliğinde bilgi sunulmakta ayrıca karşısında buna bağlı olarak katsayı verilmektedir. Aracınızın durumuna en uygun aralığı belirleyerek katsayıları hakkında bilgi sahibi olabilir ve hesaplama yoluyla kolay yoldan fikir edinebilirsiniz.

Son olarak araç değer kaybı hesaplama işlemine dair örnek vermek gerekirse araca ait rayiç bedelinin 100 bin TL olarak belirlendiği bir hesaplama üzerinden ilerleyelim. Meydana gelen tramer kaydı yani hasar miktarı da 4500 olarak tanımlandığı ve kilometre bilgisinin 12.000 olarak belirlendiği takdirde kısa bir bekleme süresinin ardından ortalama değer kaybı ortaya çıkar.

Yukarıdaki rakamlar baz alındığında tahmini değer kaybının 8550 TL aralığında olacağı ifade edilebilir. Minimum tutarın 6840 TL ve maksimum tutarında 9405 TL olarak belirlenmesi söz konusu olacaktır.

Araç değer kaybı hesaplama uygulama ve ayrıntılarına dair bilgi sahibi olmak önemlidir. Öncelikle alacağınız mevcut miktarı kolaylıkla hesaplamak açısından ve ayrıca olası bir yanlışlığı tespit etmek için değer kaybının belirlenmesi gerekir. Ayrıca değer kaybı miktarının alınabilmesi için değer kaybı raporu ve başvuru dilekçesinin iletilmesi gerekmektedir. Araç değer kaybı hesaplama konusunda bilgi sunduğumuz yazımızın sonuna geldik.

Dilerseniz başvuru formunu doldurun, dilekçenizi hazırlayıp size gönderelim.





    Trafik Sözlük

    Trafik kazalarında, trafik cezalarında ve sigorta hukuku alanında haklarınızı öğrenebileceğiniz ücretli hukuki danışmanlık hizmetlerinin yanı sıra sizler için en uygun trafik sigortası ve trafik kaskosu yaptırmanıza yarayacak indirim imkanı sunmaktadır. İster 0532 176 95 85 numaralı iletişim hattımızdan ister destek@trafiksozluk.com mail adresimizden istersenizde 0532 1 SÖZLÜK whatsapp hattımızdan bizlere ulaşıp bilgi alabilirsiniz. Size bir tık kadar yakınız !

    İlgili Makaleler

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Başa dön tuşu