
Durma ve Park Etme işaretleri araç kullanıcılarının bir başka deyişle sürücülerin araçlarını durdurabilecekleri veya park edebilecekleri yerlerin düzenlenmesindeki usul ve esasları belirtmek için kullanılan trafik işaretleridir.
Sürücülerin Durma ve Park Etme işaretleri ile belirtilen kısıtlamalara ve yasaklara uymalarını gerektiğini bildirir.
İçindekiler
Görünüşü Nasıldır ?


Neredeyse hemen hemen her yerde görmeye alıştığımız duraklamanın veya park etmenin yasaklandığını belirten trafik işaretleri !
Çerçevesi kırmızı renkli zemini mavi renkli ve içerdikleri kısıtlamayı veya yasağı temsil eden figürlü daire şeklindeki levhalardır.
Sadece daire (yuvarlak) şeklinde değildir istisnai şekillerde de kullanılmıştır.

Bu istisnai hallerden birincisi park yeri levhasıdır. Görüldüğü gibi dikdörtgen şeklinde mavi renkli zemin üzerine beyaz harfle “P” şeklinde tanzim edilmiştir.

Bu istisnai hallerden ikincisi metrodan yararlanacaklar için park yeri levhasıdır. Örneğimizde görüldüğü gibi dikdörtgen şeklinde mavi renkli zemin üzerine beyaz harfle “P” ve park yerinin niteliğine göre ekstra olarak figür ve işaretle tanzim edilmiştir.
Durma ve Park Etme işaretleri Grubu Nedir ?
Durma ve Park Etme İşaretleri P grubu trafik işaret ve levhalarıdır.
Park kelimesinin kısaltılması olarak P grubu oluşturulmuştur. Örneğin Metrodan Yararlanacaklar İçin Park Yeri P-3-g şeklinde metrodan yararlanacak sürücüler için araçlarını park edebilecekleri park yerini belirtmektedir ve ülkemizde trafik literatüründe P-3-G olarak yerini almıştır.
Nerelerde Kullanılır ?
Durma ve Park Etme İşaretleri adından da anlaşıldığı gibi sürücülerin trafik güvenliğini tehlikeye düşürmeden ve trafik akışını engellemeyecek veya aksatmayacak şekilde;
- Durma
- Duraklama
- Park etme
- Park etmenin yasak olduğu yerler
- Park yeri giriş çıkışlarında
Kullanılır.
Ülkemizde çok ciddi park yeri ve hatalı park edilmiş araçlardan dolayı trafik akışı ve trafik güvenliği problemleri meydana gelmektedir.
Bu sebeple biz sürücüler olarak azami derecede Duraklama ve Park Etme İşaretlerine dikkat etmemiz gerekmektedir.
Anlamları nelerdir ?
Karayolları genel müdürlüğü resmi web sayfasında trafik işaretleri kategorisi içinde bulunan Durma ve Park etme İşaretleri kısmında tamamı sergilenmiştir.

Durma ve Park Etme işaretlerinden merak ettiklerinizi Durma ve Park Etme işaretleri sayfamızdan inceleyebilirsiniz.
65-4 maddesinden 8 ağustos günü görevlinin dur ihtarına uymamamktan 3 gün önce ceza işlem uygulanmış ama bize görevlinin dur ikazı olmadı bu konuda yardımcı olabilir misiniz
Örnek itiraz dilekçesi gönderilmiştir. Ancak cezanın iptal olabilmesi için böyle bir ihlal yapmadığınızı kanıtlamanız gerekmektedir.