Trafik Cezası
Trend

47/1-b Trafik Cezası Kırmızı Işık Cezası

47/1-b trafik cezası kırmızı ışık ihlali yapmaktır. 47/1-b ne demek diye soracak olursanız kırmızı ışık cezası maddesi diyebiliriz.

Bu yazımızda sizlere kırmızı ışık ceza açıklaması, para cezası miktarı, erken ödeme indirimi ve 47/1-b trafik cezası itiraz işlemini nasıl yapılacağı hakkında bilgi vereceğiz.

47 1b itiraz dilekçesine mi ihtiyacınız var? Yazımızın sonunda 47/1b yorum bölümünde bulunan “Bir cevap yazın” kısmına 47-1b itiraz talebinizi yazın, 47-1b dilekçenizi mail olarak size gönderelim!

Eğer ışıklı trafik işaretlerine uymazsanız kara yolları trafik kanunun 47. Maddesine istinaden cezai işlem uygulanır daha basit bir ifadeyle ceza yazılır.

  • 47/1 b kırmızı ışıkta geçme cezası ne kadar?

Kırmızı ışıkta geçme cezası 2020 yılında 288 TL idari para cezası ile cezalandırılmaktadır.

  • 47 1-b kırmızı ışık cezası erken ödeme indirimi var mı ?

Ceza size tebliğ edildikten sonra 15 gün içerisinde ödemeniz durumunda kırmızı ışık cezası erken ödeme %25 indirim ile 216 TL ödenmektedir.

  • 47-1-b ceza puanı var mıdır?

47-1-b trafik cezası 20 puandır. Size eğer bu maddeden dolayı görevli trafik personeli tarafından durdurularak, sürücü belgenize kısaca ehliyetinize ceza yazılırsa 20 puan ehliyetinizden silinir.

47/1-b Nedir?

47/1-b ne demek diye merak edenler için açıklayalım; 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunun 47. Maddesi 1. Fıkrası ‘b’ bendidir. 47-1-b ceza açıklaması halk arasında bildiğimiz şekliyle kırmızı ışık cezası denilmektedir.

Aslında kırmızı ışık ihlali olarak bilinmekte ama trafik kanununda “trafik ışıklarına uymamak” şeklinde belirtilmiştir. Trafik yönetmeliğinde ise “ışıklı ve sesli trafik işaretlerine” uyma zorunluluğu olarak belirlenmiştir.

Yani yeşil ışıkta geçmemeniz durumunda da bu maddeden dolayı size ceza yazılabilir. Evet yanlış okumadınız yeşil ışıkta geçmemek trafik kural ihlalidir! Çünkü nasıl kırmızı yandığında durmamız gerekiyorsa yeşil ışık yandığında ise geçmemiz gerekir.

47/1-b ceza kodu nedir özetlemek gerekirse ister kırmızı isterse de yeşil ışık olsun ışıklı trafik işaretlerine uymama durumunda cezai işlem sebebidir. 47/1-b trafik cezası olarak uygulansa da trafik kazalarında asli kusur olarak değerlendirilir.

Karayolları Trafik Kanunu 47. Maddesi

Trafik işaret ve kurallarına uyma zorunluluğu

KYTK 47. Madde

Bu kanun maddesinde 4 bent bulunmaktadır ve 4 farklı şekilde ceza uygulanmaktadır;

  • 47/1-b Kırmızı ışıktan geçmek

Tebliğ Tarihi Ne Zamandır?

47/1-b trafik cezası araç plakanıza yazılmış ise adresinize gelen tebliği tebellüğ etmeniz durumunda tebliğ tarihi sayılır.

Bir başka deyişle postacı adresinize tebliğ kağıdını getirdiğinde imzalayarak aldığınızda tebliğ edilmiş sayılır.

Adresinizde bulunamadığınız zamanlarda bağlı olduğunuz muhtarlığa tebligat bırakılır ve tebligat usullerince ilanen tebliğ edilmiş sayılır.

Eğer ki görevli kişiler tarafından sizi durdurup yazıldıysa tebliğ tarihi yazıldığı gündür. Tekrar size tebligat gelmez.

E-devlet sistemi üzerinden yapmış olduğunuz sorgulamada cezanızı görebilirsiniz veya size mail sms gibi bildirimler gelebilir bunlar tebliğ değil sadece bilgilendirmedir.

Bu konuda size iki farklı uyarımız olacak;

Tebligat tarihi ne için önemlidir?

  • İtiraz için 15 günlük süre başlangıcıdır.
  • Erken ödemeniz için süre başlangıcıdır.

Ehliyete El Konulur mu?

47/1 b kırmızıda geçme maddesi bir den fazla kez ihlal edilmesi durumunda ehliyetinize el konulur.

Bir yıl içerisinde;

  • 3 kez geçince 15 gün
  • 6 kez geçince 30 gün
  • 7 kez geçince 45 gün

Ehliyetinize el konur. Ancak ceza sürücü belgenize yazılmış ise el koyma işlemi gerçekleştirilir. Plakanıza yazılması halinde bu işlem uygulanmaz.

Şunu belirtmekte de yarar olacağını düşünüyoruz ehliyetinize yazılan her kırmızıda geçme maddesinden dolayı 20 puan düşmektedir. 5 kez ihlal ederseniz toplamda 100 ceza puanını dolduracağınız dan dolayı ayrıca 60 gün ehliyetinize el konulacaktır.

Sürücü belgesinden ceza puanı silinmediği için çok dikkatli olmanız gerekmektedir. Çünkü trafik suçu ihlali gerçekleştiği tarihten bir yıl sonrasında hesaplamadan çıkarılmaktadır.

Kırmızı Işık İhlali Tespiti Nasıl Yapılır?

  • Eds (elektronik denetleme sistemi)
  • Trafik polisi
  • Fahri trafik müfettişi
  • Jandarma trafik personelleri
  • Ceza yazmaya yetkili kolluk kuvvetleri

Tarafından ışık ihlali tespiti yapabilir ve idari para cezası uygulayabilirler.

Teknolojinin gelişmesi hayatımızın her yerinde karşımıza çıkmaktadır. EDS yani trafik elektronik denetleme sistemi ile tespit yapılır.

Işıkların sarıdan kırmızıya geçmesi itibariyle 2000 milisaniye yani 2 saniye sonrasında bu sistem devreye girmektedir ve ışık ihlali yapan araçları otomatik fotoğrafını çekerek kayıt altına almaktadır.

Eds sistemindeki görevli personel tarafından gerekli işlemler yapılarak araç sahibinin adresine tebliğ edilmek üzere gönderilir. Burası çok önemli görevlilerce tespiti video veya fotoğraf kaydı ile sunmak zorunluluğu yoktur. Gerekli kanun ve yönetmelik maddelerinde böyle bir hüküm olmadığı için tespit yeterli sayılmıştır. Yani tebligat sizlere ulaştığında makbuzun yanında fotoğraf yok ise iptal sebebi sayılmamaktadır.

47/1-b Trafik Cezasına İtiraz Nasıl Yapılır?

Sürücü olarak sadece kırmızı ışığa değil bütün kurallara uymamız gerekir. Elbette hata yapabiliriz. Nasıl sürücü olarak bizler hata yapabiliyorsak bu ihlali tespit eden kişilerde hata yapabilir.

Peki bu hatalar nasıl düzeltilir özetle kırmızı ışık cezasına nasıl itiraz edilmelidir. 47/1-b trafik cezası itiraz için neler gereklidir bunları açıklayacağız.

İlgili trafik mevzuatların da gerek itiraz gerekse de erken ödeme için tanınan süre tebliğ edilmesinden itibaren on beş gündür. Bu on beş günlük süre iş günü değildir. İtiraz edebilmek için ışık ihlalinin tespit edildiği ilin sulh ceza hâkimliklerinde bu başvuruyu yapabilirsiniz.

Öncelikli olarak 47 1-b trafik cezasına itiraz dilekçesi hazırlamanız gerekmektedir. Hangi sebep veya sebeplerle itiraz ettiğinizi ve haklı olduğunuzu belgeleye biliyorsanız bunları dilekçenizin eki’nde sunmanız gerekmektedir.

İtiraz için dilekçeniz hazırsa gerekli diğer evraklar;

  • Ceza tutanağı
  • Kimlik
  • Ruhsat

Fotokopileri gerekmektedir. Plakanıza yazılmış ise adresinize gelen tebligat tutanağını eklemeyi unutmayın.

47/1-b Kusur Oranı ve İtirazı

47/1b asli kusur maddesidir. Kısaca açıklamak gerekirse kazanın meydana gelmesindeki asıl etkendir. İtiraz hakkınız olduğunu unutmayın.

47/1-b kusur oranı açıklaması ve itiraz ktk 47/1b
47/1-b kusur oranı

47/1b yüzde oranı hakkında daha detaylı bilgi ve itiraz işlemleri için trafiksozluk.com/47-1-b-kusur-orani-nedir/ yazımızı okuyabilirsiniz.

Cezayı Ödemezseniz Ne Olur?

Hep aklımıza bu soru gelmiştir. Ben bu cezayı ödemezsem ne olur?

47/1-b trafik cezası tebliğ edilmesi durumunda otuz gün içerisinde ödenmesi gerekir. 30 gün içerisinde ödenmemesi durumunda aylık olarak %5 faiz uygunlanmaya başlar. Otuz günü bir gün dahi geçse %5 faiz uygulanmış olur.

47/1-b trafik cezası miktarının iki katı kadar faiz artar. Eğer siz 30 gün içinde ödemezseniz aradan 20 yılda geçmiş olsa da Kırmızı ışıktan geçmenin cezası 288 TL’dir. Uygulanacak maksimum faiz 576 TL’dir. Toplam 864 TL ödemeniz gerekmektedir.

Sonuç olarak her durumda ödemeniz gerekecektir çünkü resmi makamlarda karşımıza çıkacaktır.

Önerimiz; 47/1 b kırmızı ışık cezası erken ödeme indirimi ile birlikte 216 TL ödeyerek süreci sıkıntıya sokmamanızdır.

Işık ihlalleri ile ilgili olarak merak ettiğiniz ve sormak istediğiniz tüm sorularınızı yazımıza yorum yaparak sorabilirsiniz.

Trafik Sözlük

Trafik kazalarında, trafik cezalarında ve sigorta hukuku alanında haklarınızı öğrenebileceğiniz ücretli hukuki danışmanlık hizmetlerinin yanı sıra sizler için en uygun trafik sigortası ve trafik kaskosu yaptırmanıza yarayacak indirim imkanı sunmaktadır. İster 0532 176 95 85 numaralı iletişim hattımızdan ister destek@trafiksozluk.com mail adresimizden istersenizde 0532 1 SÖZLÜK whatsapp hattımızdan bizlere ulaşıp bilgi alabilirsiniz. Size bir tık kadar yakınız !

İlgili Makaleler

44 Yorum

  1. Döner kavşakta kırmızı ışıkta polis memuru geçmemi söyledi ve geçtim ama olaydan 10 gün sonra kırmızı ışıkta geçme cezası geldi nasıl itiraz edebilirim elimde delil yok sonuçta eds den kesilmiş ceza nasıl ispatlayabilirim polis memurunun geç dediğini

  2. merhaba,
    trafiğin yoğunluğu sebebiyle kırmızı ışığı biraz geçip (1 araba boyu kadar) durdum fakat ceza geldi. kgys görüntüleri mevcut yazıyor. itiraz ederken görüntüleri ben nasıl sunacağım? bu şekilde ceza yazmakta haklılar mı? yoluma devam etmedim sadece biraz ileride durdum. bilgi rica ediyorum.

    1. İdda ettiğiniz gibi durduğunuza dair çevrede kamera araştırması yapabilirsiniz. Teknik olarak ışıkları geçip durduysanız kırmızı ışıkta durmadığınızdan dolayı ceza yazılmış olabilir.

  3. Kırmızı ışıkta beklerken sarı ışık yeşile dönerken geçtim ve kırmızı ışık ihlali cezası geldi,itiraz etmem bir işe yarar mı?

  4. Hastamızın yer aldığı ambulansı takip ederken kırmızı ışık ihlali cezası geldi, itiraz için dilekçe örneğini paylaşır mısınız? Bu arada itiraz etmemiz işe yarar mı?

  5. e devletten kırmızı ışıkda geçme cezası gördüm. Elime tebligat gelmedi.İtiraz edebilirmiyim.

    1. Ceza tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde, cezanın hatalı yazıldığına dair itiraz dilekçesi ile birlikte cezanın yazıldığı ilin sulh ceza hakimliğine başvuruda bulunabilirsiniz.

  6. Aracımın arka koltuğunda yatar haldeki hastamı(kızım) hastaneye yetiştirecekken bir anda kırmızıya hazırlanan ışıkta dursaydım hasta koltuktan düşebilirdi. Hızlanarak sarıda geçmeyi denedim fakat olsa olsa bir saniye geç kaldım. Geri sayımlı ışık olsaydı ben de tedbirimi erken alırdım.

    Nasıl ki, trafikte amaç sürücüleri tuzağa düşürmek değil eğitmektir emsal kararıyla her radar uygulamasından önce bildiri tabelası konuluyorsa her ışığa da kırmızıya geçeceğini bildiren geri sayım konmalı ve gerekirse kamera ve trafik polisleri de buraya konuşlanmalıdır.

    Bunun için itiraz dilekçesi istiyorum

  7. 20 yıldan fazladır ehliyet sahibiyim. Bütün kurallara uymaya çalışıyorum. Ancak 47/1-B’den ceza yazıldı tescil plakasına. İtiraz için dilekçe gönderebilir misiniz? Teşekkürler

  8. Uşak Banaz da meşhur Eds den geçerken bir anda ışığım kırmızıya dönmesi ile ani olarak durdum tabi ki 70 km hızla giden bir araç anında duramayacağından yaya çizgisine basmış olabilir ama kavşağa girmeden bekledim ama ceza gelmiş

  9. İyi günler fahri müfettiş tarafından kırmızı ışık cezası yazılmış buna itiraz dilekçesini yollar mısınız? teşekkürler

  10. 47/1-b cezası gelmiş, ancak ben araçlara ve yayalara kırmızı ışık yanarken 53-a uyguladım. Google kayıtlarında da görünüyor. İtiraz edebilir miyim, dilekçe gönderebilir misiniz. Teşekkürler

  11. 47/1-B ceza itiraz dilekçe örneğini gönderebilirmisiniz lütfen. kolay gelsin.

  12. 47/1-B ceza itiraz dilekçe örneğini gönderebilirmisiniz,
    teşekkürler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu