Sigorta Hukuku
Trend

Tramer Sonucuna Nasıl İtiraz Edilir?

Araç sahiplerini tarafından merak edilen tramer sonucuna nasıl itiraz edilir? Kazalarda en çok dikkat edilen husus olarak karşımıza çıkan kusur oranı itirazı neye göre yapılır? Dahası kaza tespit tutanağına itiraz dilekçesi nasıl yazılır? İşte bu sorulara dair merak edilen tüm yanıtlar!

Trafik kazasına itiraz işlemi birçok farklı kullanıcı tarafından yapılmak istenmektedir. Fakat kullanıcıların birçoğu itiraz sürecine hakim olmadığından dolayı itiraz işlemi konusunda problem yaşamaktadırlar. Farklı aşamalar şeklinde ilerleyen itiraz sürecinde dikkat etmeniz gereken birden fazla husus bulunmaktadır.

İtiraz yapılacak işlem kaza konusundaki kusur oranına yapılmaktadır. Kusur oranınız konusunda hata yapıldığını düşünüyorsanız itiraz başvurunuzu bu şekilde yapabilirsiniz. Haklılık ve hata oranına bakılmanın yanında aracınızda meydana gelen hasar ve aracınızın yaşadığı değer kaybı konusu da oldukça önemlidir. Tramer itiraz için öncelikle bilirkişi ve uzman taraflardan değerlendirme alınması gerekmektedir. Bu değerlendirme yapılırken kazanın nasıl meydana geldiği, ihlal durumları ve hata paylarına bakılmaktadır.

Daha sonrasında kaza meydana geldikten sonraki araçların durumu hakkında fotoğraf çekilir. Bu belgelerin eklenmesinin ardından inceleme gerçekleşir ve herhangi bir hata payı bulunur ise hata sonucunda meydana gelen mağduriyetin giderilmesi için çaba harcanır. Tramer itiraz süreci bu şekilde ilerlemektedir. Tramer itiraz işlemi sigorta tramer merkezine veya sigorta tahkim komisyonuna yapılmaktadır.

Kusur Oranı İtirazı Neye Göre Yapılır?

Kusur oranınız konusunda herhangi bir hata yapıldığını düşünüyorsanız gerekli belgeler ile itiraz hakkınızı kullanabilirsiniz. Kusur oranı itirazı aracın değer kaybı ve araçlarda oluşan hasar konusunda belirleyici olduğundan dolayı son derece önemlidir.

Hata payı konusunda yeniden değerlendirmeye alınan kaza süreci değerlendirme sonrası ihlal payı var ise değişiklik gösterebilmektedir. Kaza sonrası araçların durumu hakkında çekilen fotoğraf ve kazanın gerçekleşme süreci bu değerlendirme süreci konusunda oldukça büyük önem taşımaktadır.

Kusur oranına itiraz hakkında detaylı bilgiye www.trafiksozluk.com/trafik-kazasi-kusur-orani-itirazi/ sayfasından ulaşabilirsiniz.

Kaza Tespit Tutanağına İtiraz Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Gerekli belgeler incelendikten sonra herhangi bir kusur görünüyor ise kaza tespit tutanağına itiraz dilekçesi yazabilirsiniz. Sigorta şirketinize bir dilekçe yazarak itiraz işlemine başlayabilirsiniz. Ancak dikkat etmeniz gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Tramer heyetinin inceleyeceği bu itiraz dilekçeleri doldurulurken belli başlı kurallara uyulması gerekmektedir.

Tramer içerisinde kaza durumu senaryolarında herhangi bir kusur bulunmuyor ve senaryoların dışına çıkılamıyor ise yapacağınız itirazlar büyük ihtimalle kabul edilmeyecek ve sonuç değişmeyecektir. Aksi bir durum söz konusu ise itiraz talebinde bulunmanızı ve dilekçe yazmanızı öneriyoruz.

Ayrıca dikkat etmeniz gereken diğer bir durum ise kolluk kuvvetleri tarafından yazılan kaza tutanakları için dilekçe yazmak ve itiraz talebinde bulunmak yeterli olmamaktadır. Siz de yüzdelik olarak kusur oranınızın yanlış hesaplandığını düşünüyorsanız ve itiraz talebinde bulunuyorsanız gerekli belgeler ve resimler ile başvuru yaparak kazanın tekrar gözden geçirilmesini isteyebilirsiniz. Bu şekilde itiraz dilekçesi oluşturabilir ve başvuruda bulunabilirsiniz.

Trafik Sigortası Değer Kaybı Nedir?

Kaza yaptığınızda aracınızın ikinci el piyasasında satışa sunulacağı fiyatın düşmesine değer kaybı denmektedir. Trafik sigortası değer kaybı olarak hatalı olan sürücüden bu tutarı da ödeme olarak almaktadır. Kusurlu araç kategorisine giren ve satış fiyatında düşüş meydana gelen bu araçların yaşayacağı değer kaybı sigorta şirketleri tarafından karşılanır. Kusurlu bulunan kişi hesaplanan tutarı kendisi ödemek zorundadır. Kusur oranı daha yüksek olan kişi aracın değer kaybının sorumluluğunu üstlenir ve bu durumu karşılar. Tamir süreci boyunca tamamen orijinal parçalar kullanılsa dahi aracın bilgisine kusurlu notu düşülür.

Trafik Sigortası Değer Kaybı Davası Nasıl Açılır?

Değer kaybı davası açarken konusu ve talebi hazır şekilde yazılmış olan dava dilekçenize çeşitli belgeler eklenmelidir. Bu belgelerin listesi:

  • Kaza tespit tutanağı
  • Servis raporu ve tutarı
  • Ekspertiz raporu
  • Sigorta poliçesi
  • Tanıkların listesi ve adresleri
  • Kiralık araç veya ticari araç için fatura ve belgeler

Trafik sigortası değer kaybı davası açarken bu belgeler ile başvuru da bulunabilirsiniz. Ticari araçlar için değer kaybının yanında aracın işletme bedeli gibi tutarlar için de dava açabilirsiniz.

Trafik Sözlük

Trafik kazalarında, trafik cezalarında ve sigorta hukuku alanında haklarınızı öğrenebileceğiniz ücretli hukuki danışmanlık hizmetlerinin yanı sıra sizler için en uygun trafik sigortası ve trafik kaskosu yaptırmanıza yarayacak indirim imkanı sunmaktadır. İster 0532 176 95 85 numaralı iletişim hattımızdan ister destek@trafiksozluk.com mail adresimizden istersenizde 0532 1 SÖZLÜK whatsapp hattımızdan bizlere ulaşıp bilgi alabilirsiniz. Size bir tık kadar yakınız !

İlgili Makaleler

6 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu