Trafik Kazası Kusur Oranları
Trend

109/b-8 Kusur Oranı

109/b-8 kusur oranı Trafik zabıtası veya trafik işaret levhası veya ışıklı işaret cihazları bulunmayan kavşaklarda, dönüş yapan sürücüler, doğru geçmekte olan araçlara geçiş hakkını vermek zorundadırlar.

Kara yolları Trafik Yönetmeliğinin “Kavşaklarda Geçiş Hakkı” başlıklı 109/b-8 maddesi hükmünce bu kurala uymayan sürücüler trafik kazasında kusurlu sayılırlar.

Kısaca özetleyecek olursak kontrolsüz kavşaklarda dönüş yapan sürücüler, düz seyirle yoluna devam edecek sürücülere ilk geçiş hakkını vermek zorundadır.

Trafik Kazası 109/b-8 Kusur Maddesi Nedir?

Kara yolu üzerinde en az bir aracın karıştığı maddi zarar, yaralanma veya ölümle sonuçlanan olaylara trafik kazası denilmektedir.

Trafik kazasının meydana gelmesine neyin sebebiyet verdiğinin belirlenmesine ise trafik kazası kusur dağılımı denilmektedir.

Yani meydana gelen bir trafik kazasında trafik zabıtası veya trafik işaret levhası veya ışıklı işaret cihazları bulunmayan kavşaklarda, dönüş yapan sürücüler, doğru geçmekte olan araçlara, geçiş hakkını vermek kuralını ihlal etmeniz durumunda kty 109/b-8 maddesi hükmünce trafik kazasının oluşumunda kusurlu sayılırsınız.

109/ b-8 Maddesi Asli Kusur mu Tali Kusur mu?

Trafik kazasının meydana gelmesinin asıl sebebine asli kusur denir. Kazanın meydana gelmesini engelleyecek herhangi bir tedbiri olup bu tedbiri uygulamamak ise tali kusurdur.

Kara yolları Trafik Kanunu 84. Maddesinde asli kusurlu haller belirtilmiştir.

Asli kusurlu haller dışında geri kalan diğer ihlaller tali kusur sayılmaktadır.

Kavşaklarda Geçiş Hakkı başlıklı 109/b-8 kusur maddesi asli kusurlar arasında sayılmaktadır.

109/b-8 kusur oranı asli kusur sayılmaktadır.

109/b-8 Kusur Maddesine Trafik Cezası Yazılır mı?

109/b-8 kusur oranı maddesi aslında kara yolları trafik yönetmeliğinin “Kavşaklarda Geçiş Hakkı” başlıklı 109. Maddesinin b bendinin 8. Fıkrasıdır.

Kontrolsüz kavşaklarda dönüş yapan sürücüler, düz seyirle yoluna devam edecek sürücülere ilk geçiş hakkını vermek,  sürücü yolcu ve yaya yani yol kullanıcıları olarak uymamız gereken kara yolları trafik kanunu ve kara yolları trafik yönetmeliği maddelerinden biridir.

Trafik cezaları da bu maddelerin ihlalleri doğrultusunda uygulanan idari yaptırımlardır.

Geçmiş yıllarda trafik kazası sonrasında ihlal edilen kusur maddesine istinaden trafik cezası yazılmaktaydı.

Ancak yaşanan kaza sonrası sonrasında yaşanan maddi kayıplara ek olmaması adına trafik polisleri 109/b-8 kusur maddesinden cezai işlem artık uygulamıyor.

Eğer ceza yazılacak olsaydı 109/b-8 trafik cezası 235 TL olmuş olacaktı.

109/b-8 Kusur Oranı Yüzde Kaç?

Trafik kazaların da kusur dağılımı ile ilgili yüzde (%) olarak kesin bir hüküm yoktur.

Ancak trafik bilirkişileri ve genel trafik literatürün de ve sigorta şirketleri, iki aracın karıştığı kazalarda araç sürücülerinden biri asli kusurlu diğeri tali kusurlu ise

Asli kusurlu araç sürücüsü %75 kusurlu,

Tali kusurlu araç sürücüsü %25 kusurlu,

Kabul edilmektedir.

%20-%80 veya %30-%70 gibi emsal Danıştay kararları mevcuttur ama dediğimiz gibi genel kanı ve sigorta şirketleri %75-%25 kabul edilmektedir.

Ama kazanın oluşumunda sadece bir araç sürücüsü kusurlu ise asli kusurlu veya tali kusurlu fark etmeksizin % 100 kusurlu kabul edilir.

Trafik kazası tespit tutanağında kontrolsüz kavşaklarda dönüş yapan sürücüler, düz seyirle yoluna devam edecek sürücülere ilk geçiş hakkını vermek yani 109/b-8 kusur maddesinden dolayı kazanın oluşumunda kusurluysanız

Kyt 109/b-8 kusur oranı %100 kabul edilir

Siz 109/b-8 kural ihlali yaptıysanız ve diğer araç sürücü tali kusur ihlallerinden birini yapmışsa

Kyt 109/b-8 kusur oranı %75 kabul edilir

Siz 109/b-8 kural ihlali yaptıysanız ve diğer araç sürücü asli kusur ihlallerinden birini yapmışsa

Kyt 109/b-8 kusur oranı %50 kabul edilir

Kyt kara yolları trafik yönetmeliğinin kısaltmasıdır.

Halk arasında TRAMER olarak bilinen Sigorta Birliği Merkezi (SBM) kusur oranlarını 3 şekilde belirlemektedir.

  • %0 – %100
  • %50 – %50
  • %100 – %0

Özetle tramer sadece asli kusur maddesini temel almaktadır. Tali Kusur ihlallerini değerlendirmeye almamaktadır.

Bu sebeple tramerdeki trafik kazalarının büyük çoğunluğunda 109/b-8 kusur oranı değişmektedir. 109/b-8 maddesine itiraz etmeniz durumunda haklarınızı tanzim edebilirsiniz.

Trafik Kazasındaki Kusur Oranına Neden İtiraz Etmelisiniz?

Trafik sigortaları üçüncü şahıslara verilen zararları karşılar. Yani siz kazada %100 kusurlusunuz ve karşı tarafa vermiş olduğunuz maddi zararlar zorunlu mali trafik sigortası teminat bedelince karşılanmaktadır.

Ancak kendi aracınızdaki masraflar için trafik kaskonuz yok ise cebinizden ödemek zorundasınız!

Kısa bir örnek vermek istiyoruz trafik kazası geçirdiniz ve %100 kusurlu bulundunuz ve itiraz ettiniz kusur oranınız %75 oranına düştü ne kazanırsınız hemen açıklayalım.

  • Aracınızın masraflarının %25’ini karşı aracın sigorta şirketi öder.
  • Aracınızda meydana gelen hasarda varsa hasar farkının %25’ini karşı aracın sigorta şirketi öder.
  • Trafik kazasında aracınızdaki hasardan dolayı araç değer kaybının %25’ini karşı aracın sigorta şirketi öder.
  • Trafik kazasından dolayı yararlandıysanız, yaralanmalı trafik kazası tazminatınızın %25’ini karşı aracın sigorta şirketi öder.

Tabi ki bu oranlar bir varsayım. Eğer kazadaki kusur oranınız %100’den %0’a düşürse haklarınızın tamamını alırsınız.

Yükselen trafik sigortalarını unutmamak gerekir çünkü kazadan sonra sigorta prim farkınız yükselecek eğer ki kusurunuz değişirse yüksek fiyattan trafik sigortası yaptırsanız dahi tekrar sigorta şirketinden talep edebilirsiniz.

109/b-8 Maddesi İtiraz Zaman Aşımı Var Mıdır?

Eğer maddi hasarlı trafik kazası ise iki yıl zaman aşımı süresi vardır. Yaralanmalı trafik kazası ise sekiz yıl, ölümlü ve yaralanmalı trafik kazası ise on beş yıl zaman aşımı süresi vardır.

İtiraz Ne Zaman Sonuçlanır?

109/b-8 kusur oranına itiraz etmeniz durumunda ortalama 6 ay içerisinde işlemleriniz tamamlanır ve değişen kusur oranı doğrultusunda haklarınızı alabilirsiniz.

Trafik Kazalarında Yanlış Bilinenler Nelerdir?

Ne yazık ki ülkemizde özellikle birçok vatandaşımız hiçbir dayanağı olmamasına rağmen bildiği veya duyduğu şeylerin doğru olduğunu kabul ederek hareket etmektedir.

  • Kaza Tespit Tutanağını Polis tanzim etmişse 109/b-8 maddesi kusur oranı değişmez!

Kesinlikle çok yanlış bir düşünce kaza tespit tutanağını polis memurları tanzim etmiş olsa da hatalı kusur dağılımı yapılmışsa itiraz sonrasında kusur oranınız değişir!

  • Ben sokaktan geldim 109/b-8 maddesi kusur oranı değişmez!

Kara yolları trafik kanunun da cadde veya sokak gibi bir ayrım yoktur. Ana yol veya tali yol kavramları vardır kara yolları trafik kanunun 3. Maddesinde açık ve net bir şekilde belirtilmiştir. İlk geçiş hakkının caddeden veya sokaktan gelenler için herhangi bir ayrım yoktur!

Cadde ana yol değildir. Ana yol olarak trafik işaret ve levhalarıyla belirtilmediği sürece cadde  ana yol veya sokak tali yol kabul edilemez.
  • Sekizde sekiz (8’de 8) ben haksızım 109/b-8 maddesi kusur oranı değişmez!

Kusur dağılımın nasıl yapıldığını yazımızda sizlere belirttik kara yolları trafik kanunun da Sekizde sekiz (8’de 8) gibi bir hüküm yoktur.

  • Ben kaportacıma sordum 109/b-8 maddesi kusur oranı değişmez!
  • Ben sigortacıma sordum 109/b-8 maddesi kusur oranı değişmez!
  • Ben avukatıma sordum 109/b-8 maddesi kusur oranı değişmez!
  • Ben eksper akrabama sordum 109/b-8 maddesi kusur oranı değişmez!

Adli Trafik Kazası Bilirkişilerimiz kazanızı ücretsiz olarak incelemektedir Trafik Sözlük ekibinin fikrini almadan karar vermeyin!

109/b-8 Kusur Oranına İtiraz Nasıl Yapılır?

Tramer tarafından belirlenen kaza senaryolarından kusur dağılımı yapılmaktadır ve sigorta şirketinize hitaben kontrolsüz kavşaklarda dönüş yapan sürücüler, düz seyirle yoluna devam edecek sürücülere ilk geçiş hakkını vermek 109/b-8 kusur oranına itiraz dilekçesi ile başvurabilirsiniz.

Ancak bu itirazlar sonucu genel olarak çözüm sağlamamaktadır. Kazadaki kusur oranınız değişmemektedir.

Bu süreci yargı yoluna taşımaktan başka çareniz kalmamaktadır.

Tam da bu noktada Trafik Sözlük ekibi olarak size bu süreci masrafsız ve zahmetsiz olarak bir hizmet sunuyoruz.

Trafik kazanızdaki 109/b-8 Kusur Oranına itiraz için 0532 176 95 85 numaralı Trafik Sözlük destek hattından bizlere ulaşmanız durumunda Adli Trafik Bilirkişilerimiz tarafından ücretsiz olarak trafik kazanızın incelenmesini ve itiraz işlemlerinizin yapılmasını isteyebilirsiniz!

109/b-8 Kusur Oranı İtiraz Dilekçesi

Adli Trafik Bilirkişilerimiz trafik kazanızı inceledikten sonra hazırladıkları Trafik Kazası Mütalaası sonrası sizler için 109/b-8 kusur oranı itiraz dilekçenizi hazırlamaktadır tek yapmanız gereken trafik sözlük ekibiyle iletişime geçmek.

Trafik sözlük olarak Kazasız günler dileriz.

Trafik Sözlük

Trafik kazalarında, trafik cezalarında ve sigorta hukuku alanında haklarınızı öğrenebileceğiniz ücretli hukuki danışmanlık hizmetlerinin yanı sıra sizler için en uygun trafik sigortası ve trafik kaskosu yaptırmanıza yarayacak indirim imkanı sunmaktadır. İster 0532 176 95 85 numaralı iletişim hattımızdan ister destek@trafiksozluk.com mail adresimizden istersenizde 0532 1 SÖZLÜK whatsapp hattımızdan bizlere ulaşıp bilgi alabilirsiniz. Size bir tık kadar yakınız !

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu