ÜDY Belgesi Türleri
Üst Düzey Yönetici Belgesi’nin kısaltmasıdır. Bu, Üst Düzey Yöneticiler İçin Profesyonel Yetenek Sertifikasıdır Karayolu Taşımacılığı Yönetmeliği kapsamında faaliyet gösteren veya bu kişilerin faaliyetlerinin etkin bir şekilde yönlendirilmesinde önemlidir. Yönetilmesinde faaliyet gösteren gerçek veya tüzel kişileri sürekli ve etkin bir şekilde yöneten maliklerin, yetkili ortakların veya istihdam edilen üst düzey yöneticilerin Yeterlilik Belgesine sahip olmaları zorunludur. Ulusal Eğitim Bakanlığı Sınavını geçenler Onaylı Eğitim Kurumundan aldıkları eğitim sonunda Kıdemli Yönetici Sertifikası veya ÜDY belgesi türleri 1, 2, 3 ve 4’den birini alacaklardır.
İçindekiler
ÜDY Sertifikasyon Sınavı
ÜDY sınavı iki aşamadan oluşmaktadır. 40 soruluk sınavlarda 100 üzerinden en az 70 puan alanlar ÜDY sertifikası alacak.
- Bakınız: Üdy Belgesi Nereden Alınır?
ÜDY Sertifikalarının Türleri Nelerdir?
ÜDY belgesi türleri, 4 ayrı gruptan oluşmaktadır. SRC belgelerinde olduğu gibi mesleki sınıflandırma ile birbirlerinden ayrılırlar. ÜDY 1 sertifikasına sahip yöneticiler ayrıca ÜDY 2 sertifikalarına sahiptir. Aynı şekilde ÜDY 3 sahibi yöneticiler de ÜDY 4 sertifikası almış sayılırlar. ÜDY meslek belgesi, faaliyet alanına göre ÜDY 1, ÜDY 2, ÜDY 3 ve ÜDY olmak üzere ikiye ayrılır.
Kimler TDY Belgesine İhtiyaç Duyar?
Karayolu Taşımacılığı Yönetmeliği kapsamında faaliyet gösteren veya bu kişilerin faaliyetlerini yöneten ve fiilen yöneten bireyleri veya kamu kuruluşlarını sürekli ve etkin bir şekilde temsil etmeyi ve görevlendirmeyi başaran sahipler, yetkili ortaklar veya istihdam edilen üst düzey yöneticiler, uygun ÜDY ‘ye sahip olmalıdır.
- İlginizi Çekebilir: SRC Belgesi Nedir?
ÜDY Sertifikası Hangi Sektörle Çalışıyor?
Kıdemli personel, 4925 sayılı Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nin II. Kısım 32’nci maddesi hükümlerine göre, istihdam edilecek personel türleri trafik işlerinde kalifiye ve yetkin personel çalıştırılmasına ilişkin yönetmelik hükümlerine göre kanunla belirlenir. Aşağıda gümrükleme sertifikaları ve belgelerinin bir dökümü bulunmaktadır. ÜDY belgesi türleri içinde ÜDY 1 belgesi, uluslararası bir taşıma aracı olduğu için ÜDY 2 belgesini de kapsamına almaktadır. ÜDY 3 belgesi aynı zamanda ÜDY 1 gibi ülke sınırları dışında taşımacılık faaliyetlerini yürüttüğü için ÜDY4 belgesini de içermektedir. Daha basit bir ifadeyle ÜDY 1 belgesi alanlar ÜDY 2 belgesi almış sayılır. ÜDY 3 sertifikası alanlar aynı zamanda ÜDY 4 sertifikası da alacaklardır.
- ÜDY belgesi türleri; ÜDY 1 sertifikası 1: A1, B2, D1, T1 yetki belgelerine sahip firmalarda işe alınır.
- ÜDY 2: D1, T1 yetki belgesine sahip firmalarda istihdam edilmektedir.
- ÜDY 3: C2, C3, L2, M3, R2, K1, K3, L1, M1, M2, N1, N2, P1, P2, R1 ve T3 yetki belgelerine sahip firmalarda kullanılır. Sertifika
- ÜDY 4: K1, K3, L1, M1, M2, N1, N2, P1, P2, R1 ve T3 yetki belgelerine sahip firmalarda istihdam edilmektedir.
ÜDY Eğitimi İçin Verilen Dersler
TDY eğitiminin verildiği kurslar;
- Ulusal Trafik Kanunu
- Milletlerarası Trafik Kanunu
- Anayasa
- Ticaret Hukuku
- İş Kanunu
- Medeni Kanun
- Vergi Kanunu
- Mali Sorumluluk
- Mali Sorumluluk Sigortası
- CMR Sözleşmesi
- Medeni Mali Sorumluluk Sigortası CMR
- İlk Yardım
- Ulusal sözleşmeler
- Uluslararası sözleşmeler
- Uygulamalar
- Hukuk TIR
- Uluslararası sözleşmeler
Ayrıca; sevkiyat şekilleri ve dış ticaret mevzuatı
Sınavsız ÜDY Şartları
ÜDY Sertifikası için Muafiyet Koşulları Ulaştırma, lojistik, ulaştırma, karayolu taşımacılığı ekonomisi bölümlerinden mezun olanlar üniversite veya kolejlerde (dört) yıllık lisans eğitimine sahip olup, diğer fakültelerin trafik, ulaştırma, lojistik, ulaştırma ekonomisi, Karayolu trafik hizmetleri, yüksek lisans, doktora derecesine sahip olanlar, Ulaştırma Bakanlığı Genel Müdürlüğü. Veya Ulaştırma Bölge Genel Müdürlüklerinde en az üç yıl acente müdürlüğü, müdür yardımcılığı alanında en az üç yıl çalışmış olanlar, bölüm şefleri veya nitelikli polis şefleri mesleki standartlar olarak hizmet ettiler. ÜDY sınavını geçmeleri durumunda mesleki sertifika alacaklardır.
ÜDY Sınav Tarihi
3 veya 5 ayda bir olan ÜDY sertifika sınavları aylık olarak yapılmaktadır ve 1 ay içerisinde ÜDY sertifikanızı almanız beklenmektedir. Her ayın 1’i ile 15’i arasındaki kayıt döneminde ve takip eden ayın 1’i ile 15’i arasındaki sınav döneminde yapılır.
ÜDY Sertifikası Nasıl Alınır?
ÜDY sertifikasını almak için en az lise diploması gereklidir. Lise diploması olan herkes UDY alabilir. Millî Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanmış bir UDY Merkezini ziyaret ederek başvurunuz. ÜDY Eğitim ve ÜDY sınavlarını geçerseniz ÜDY belgesi türleri almaya hak kazanırsınız. ÜDY sınavı her ay düzenli olarak yapılmaktadır. 1 ay sonra ÜDY sertifikası alabilirsiniz. ÜDY belgesi türleri alacak kişilerin en az lise mezunu olmaları gerekmektedir. Mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olanların başvurabilmesi için öncelikle hangi ÜDY sertifikasına ihtiyacınız olduğunu görmemiz gerekiyor.