Trafik Sözlüğü

SRC Belgesi Nedir, Ne şekilde Alınır, Ne İşe Yarar? 

SRC belgesi, ehliyeti olmakta olan bireyleri, ticari maksatlı araç kullanabilmesi için lüzumlu olmakta olan belgedir. Bu belge sınav üstünden alınırken, sınav puanınız en düşük 100 üstünden 70 olması gereklidir. Belgeye sahip olduktan sonra ticari emelli araçları sürebilme hakkına sahip olursunuz. Peki, SRC belgesi ne şekilde alınır? 

Ticari maksatlı araç kullanmak istemekte olan yurttaşlar, SRC belgesine sahip olmak zorunda olmaktadırlar. Bu belgeyi almak için ise belli olan koşullar yerine getirilmelidir. Belge müracaatı gerçekleştirilmeden önce, bireyin muafiyetli ya da kabahatli olma haline bakılır. Bu duruma göre, müracaat gerçekleştirip gerçekleştiremeyeceği belirlenmektedir. SRC belgesine başvurmadan önce bilinmesi gereklilik gösteren bir ayrıntı da 25 Şubat 2003 tarihinden önce ehliyet almış iseniz Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapılan sınava ve herhangi bir kursa girmeye gerek olmadan SRC belgesi alabilme hakkınızın bulunmuş olduğudur. 

SRC Belgesi Nedir? 

Bu belges Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından ehliyeti olmakta olan ve gerekli olan şartları sağlamış olmakta olan bireylere, 2’şer aylık devrelerde yapılan sınavlarla verilmekte olan belgedir. Bu belgenin esas hedefi ise ticari maksatlı olarak araç kullanmak için lüzumlu olmasıdır. 

SRC Belgesi Sınavları Ne Vakit Yapılıyor? 

SRC sınavları, Ulaştırma Bakanlığı tarafından 3’er aylık devrelerde yapılır. 25 Şubat 2003 tarihine kadar B sınıfı ehliyet almış olanlar SRC2 ve SRC4, C-D sınıfı ehliyet almış olanlar SRC2, SRC3, SRC4 ve SRC5 belgelerine sınavsız müracaat yapabilirler. 

Bu tarihten önce E sınıfı ehliyete sahip olanlar ise bütün SRC belgelerinden istediklerini alabilmektedirler. 25 Şubat 2003 tarihinden önce B sınıfı ehliyet sahibi olanlar sınavsız SRC belgeleri almaları için gene bu tarihe kadar en düşük 90 günlük sigorta ve BAĞ-KUR primlerinin ödenmiş olması gerekmekteydi ancak bu uygulama yeni düzenleme ile yürürlülükten kaldırılmıştır. Yani 25/02/2003 tarihinden evvel sürücü belgesine sahipseniz eğitime ve sınava girmeden bu belgeyi alabilirsiniz.

Yine bu noktada unutulmaması gereklilik gösteren noktalardan biri de 65 yaş üstü yurttaşların SRC belgesi alma haklarının olmamasıdır. Bu bireylerin herhangi bir ticari nakliye yapmaları yasak olduğu için, müracaat yapmaları da engellenmiştir. 

SRC Müracaat Koşulları Neler Olmaktadır? 

SRC belgesi alabilmeniz için müracaat sırasında muafiyetli ya da kabahatli olma halinize göre prosedür yapılmaktadır. 

Bakanlığın belirlediği ölçütlere göre 25 Şubat 2003’den önce ehliyet alanlar sınava ve kursa girmeden SRC belgesi alabilirken bu tarihten sonra ehliyet sahibi olanlar ise kurs hizmeti yolu ile eğitim aldıktan sonra, sonrasında yapılacak sınavda başarı elde etmeleri durumunda SRC belgelerini alabilirler. 

25 Şubat 2003’den önce ehliyet sınıfı B olanlar SRC iki ve SRC 4, C-D sınıfı ehliyeti olanlar SRC-2, SRC-3, SRC4 belgelerine müracaat yapabilirler. Bu tarihten önce ehliyet sınıfı E olanlar ise SRC-1, SRC-2, SRC-3, SRC-4 belgelerinden arzuladığını alabilirler. 

Önemli Uyarı:  66 yaşından gün almış olanlar src belgesi müracaatı yapamazlar. 

Yukarıda bahsetmiş olduğumuz koşulları sağlayamayan dostlar kursa gitmek zorunda olmaktadır. Toplamda 36 saatlik bir ders programına giren kursiyerlerin bakanlığın belirlediği sınav takvimine göre yapılacak sınavda yüzde 70 başarı sağlamaları gereklidir. Sınav toplam olarak kırk soru üstünden yapılmakta olup otuz soruya doğru yanıt vermekte olanlar SRC BELGESİ almaya hak kazanırlar. 

SRC Belgesi Dört Değişik Grupta Toplanmaktadır 

SRC bir Belgesi: Uluslararası yolcu taşımacılığı yapan şoförlerin alması gereklilik gösteren mesleki yeterlilik belgesidir. 

SRC iki Belgesi: Yurtiçi yolcu taşımacılığı yapanların alması gereklilik gösteren mesleki yeterlilik belgesidir. 

SRC üç Belgesi: Uluslararası yük ve eşya taşımacılığı yapanların alması gereklilik gösteren mesleki yeterlilik belgesidir. 

SRC dört Belgesi: Yurtiçi yük ve eşya taşımacılığı yapanların alması gereklilik gösteren mesleki yeterlilik belgesidir. 

Kaynak Link: https://www.srcbelgesi.com/

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu