Trafik Sözlüğü
Trend

Beyanlı trafik cezası ödeme Nasıl Yapılır?

Beyanlı trafik cezası ödeme, tarafınıza düzenlenen trafik cezasını tebliğ edilen bir belge olmaksızın beyanınız üzerine ödenmesine beyanlı trafik cezası ödeme denir.

Karayolları trafik kanununda ve karayolları trafik yönetmeleğinde belirtilen yasaklara ve kurallara uymayanlara trafik zabıtalarınca tatbik edilen trafik idari para cezalarına trafik cezaları denir.

Trafik polisi veya jandarma trafik görevlilerince durdurularak uygulanan trafik cezalarında tebliğ tarihi cezanın uygulandığı tarih ve saattir.

Ayrıca bir tebliğ gerektirmez !

Ancak  trafik birimlerince ceza araç plakasına yazılmış ise cezanız trafik birimlerince posta yoluyla gönderilir bu tebligatı imzanızın karşılığında ne zaman tebellüğ ederseniz yani imzalayarak postadan alırsanız trafik cezanızın tebliğ tarihi o gündür.

Muhtarlığınıza verilen trafik cezaları muhtarınıza verildiği gün tebliğ edildi sayılır !

Beyanlı trafik cezası ödeme nedir ?

Beyanlı trafik cezası ödeme nedir kısaca özetleyecek olursak trafik idari para cezası karar tutanağındaki bilgiler beyanınız doğrultusunda beyanlı trafik cezası ödemesidir.

Eğer beyan ettiğiniz bilgiler hatalı ise farklı bir kişiye ait trafik cezasını ödeyebilirsiniz !

Nasıl ödenir ?

Beyanla trafik cezası ödeme nasıl ödenir hemen açıklayalım öncelikle E-devlet resmi web sayfasına giriş yapınız. Arama kısmına “beyanla trafik cezası ödeme” yazın.

Açılan pencerede uygulamaya git butonuna tıklayın. “interaktif vergi dairesi” internet sayfasına yönlendirileceksiniz. interaktif vergi dairesi sayfasında “beyanlı trafik para cezası ödeme” bölümüne tıklıyoruz.

interaktif vergi dairesi beyanla trafik cezası ödeme
interaktif vergi dairesi beyanla trafik cezası ödeme

Burada dikkat edilmesi gerekenler

  • Plaka No
  • Seri / Sıra No
  • Düzenleme Tarihi
  • Tebliğ Tarihi

Çünkü burada farklı bir araç plakası, farklı bir trafik idari para cezası karar tutanağının seri ve sıra numarası yazmanız durumunda size ait olmayan başka bir trafik cezası ile karşılaşabilirsiniz.

Bir diğer önemli konu ise düzenleme tarihi ve tebliğ tarihidir.

Kısaca açıklamak gerekirse;

Düzenleme tarihi: Trafik cezasının tanzim tarihi yani cezanın yazıldığı tarihtir.

Tebliğ tarihi: Trafik cezasının size tebliğ tarihidir yani size bildirildiği tarihtir. Eğer sizi durdurarak cezai işlem uygulanıp trafik idari para cezası karar tutanağı tarafınıza verildiyse tebliğ tarihi cezanın yazıldığı gündür.

Beyanlı trafik para cezası ödeme formunda dikkat edilmesi gereken bir değir konu ise trafik cezası size tebliğ edilmemişse beyanla trafik cezası ödeme yapmak istediğiniz günü tebliğ tarihi olarak veri girişini yapmalısınız.

Eğer araç plakanıza ceza yazılmış ise ceza size tebliğ edildiği gündür. Daha detaylı bilgi için trafik cezaları yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Bilgilerinizi eksiksiz ve doğru olarak girişini yaptığınızı kabul ederek devam ediyoruz.

Beyanla trafik cezası ödeme formundaki bizden istenen bilgileri yazdıktan sonra “hesapla” butonuna tıklıyoruz.

beyanla trafik cezası ödeme sorgulama gib
beyanla trafik cezası ödeme sorgulama gib

Beyanlı trafik cezası ödeme işleminin son adımına geldiniz eğer yazmış olduğunuz trafik cezası bilgileri doğru ve beyanla trafik para cezası ödeme bölümünda listelenen trafik cezası sizin ödeme yapmak istediğiniz ceza ise “ÖDE” butonuna tıklıyoruz.

beyanlı trafik cezası ödeme gib ödeme ekranı
beyanlı trafik cezası ödeme gib ödeme ekranı

Ödeme Yöntemleri ?

Beyanlı trafik cezası sorgulama ve ödeme hakkındaki yazımızda sorgulama nasıl yapılacağını detaylıca anlattık şimdi nasıl ödeme yapabileceğinizi anlatacağız.

  • kredi kartı
  • banka kartı
  • yabancı kart
  • banka hesabı

[/ Tie_list]

Beyanla interaktif vergi dairesi sisteminden trafik cezası kartla ödeme imkanı sunmaktadır.

Ödenmezse Ne Olur  ?

Trafik cezanızı ödemezseniz ne olur ? Eğer trafik idari para cezanızı bir ay içerisinde ödemezseniz her ay için %5 faiz uygulanır. Aylık faiz hesaplanırken ay kesirleri tam ay olarak hesap edilir yani siz bir ay içerisinde cezanızı ödemezseniz ikinci ayın ilk günü dahi olsa %5 faiz uygulanır.

Trafik cezalarında faiz miktarı ceza tutarının iki katından fazla olamaz. Karıştırılmaması için belirtelim ceza tutarının iki katı değil faiz miktarının iki katı.

Kısa bir örnekle açıklamak gerekirse yine size 200 (iki yüz) tl trafik para cezası yazıldığını kabul edelim siz de ödemediniz aylık %5 faizlenmeye başlar ta ki faiz toplamı 400 (dört yüz) tl olana kadar çünkü ceza tutarının iki katından fazla olamaz toplam 200 (iki yüz) tl olan bir trafik cezasını ödemezseniz aradan 10 yıl da geçmiş olsa en fazla 600 (altı yüz) tl ödemeniz gerekir.

Nasıl İtiraz Edilir ?

Beyanınız doğrultusunda beyanla trafik cezası ödeme işlemini tamamladınız peki itiraz etmek istiyorsunuz ne yapmalısınız ? Hemen açıklayalım

trafik cezasına örnek itiraz dilekçesi
trafik cezasına örnek itiraz dilekçesi

Trafik cezasına itiraz için trafik cezasının tatbik edildiği yerin bağlı olduğu sulh ceza mahkemesine dava açmanız gereklidir.
Dava için evraklar;
Trafik cezasına neden itiraz ettiğinizi belirten Sulh Ceza Mahkemesine sunulmak üzere dilekçe,
Trafik cezası fotopokisi,
Trafik cezası tebligatı fotopokisi,
eğer polis cezayı araç plakasına değilde durdurarak ehliyetinize yazdıysa ceza tutanağı tebligat yerine geçer,
Ruhsat fotokopisi
eğer polis cezayı araç plakasına değilde durdurarak ehliyetinize yazdıysa ehliyet fotokopisi eğer plakaya ceza yazılmışsa araç sahibinin kimlik fotokopisi

Bu evraklarla beraber Sulh Ceza Hakimliğine dava açabilirsiniz.

Dilekçe konusunda Trafik Sözlük ekibi olarak bizlerden destek alabilirsiniz.

Trafik Sözlük

Trafik kazalarında, trafik cezalarında ve sigorta hukuku alanında haklarınızı öğrenebileceğiniz ücretli hukuki danışmanlık hizmetlerinin yanı sıra sizler için en uygun trafik sigortası ve trafik kaskosu yaptırmanıza yarayacak indirim imkanı sunmaktadır. İster 0532 176 95 85 numaralı iletişim hattımızdan ister destek@trafiksozluk.com mail adresimizden istersenizde 0532 1 SÖZLÜK whatsapp hattımızdan bizlere ulaşıp bilgi alabilirsiniz. Size bir tık kadar yakınız !

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu